joi, 21 august 2014

Deceniu

E laitmotivul anului... ca anul acesta va avea un deceniu. Ii plac cuvintele mai rar folosite si se joaca cu ele.
 E fan infocat Harry Potter. A citit intreaga serie de de doua ori, iar acum o citeste in engleza (e la al treilea volum). Ii plac cuvintele originale: muggle,  gryffindor, hufflepuff, ravenclaw, slytherin, golden snitch si cauta mereu altele si altele, sa se poata juca si cu ele, sa faca conexiuni. Si-a dat seama ca fondatorii caselor de la scoala de magie au aceleasi initiale atat la nume, cat si la prenume (eu nu m-as fi gandit in veci - Godric Gryffindor, Helga Hufflepuff, Rowena Ravenclaw, Salazar Slytherin). 
Creeaza povesti, traind mult intr-o lume a fanteziei, cautand motive, punand intrebari care n-au legatura cu realitatea si care de multe ori ma blocheaza, ma frustreaza, ma irita. Are o gandire total diferita de a mea si cred ca din cauza aceasta ajung la exasperare incercand sa explic diferente intre un zombie si un varcolac si de ce vampirii au piele alba desi beau sange rosu
Citeste foarte mult si reciteste cu aviditate cartile care-i plac. 
Daca inainte prefera sa citeasca cartile fizice, in aceasta vara a prins gustul sa citeasca si de pe cititoarele electronice si in timp ce unii copii stau cu "ecrane colorate" in fata, ea sta cu "ecran alb-negru". Chiar e distractiv cand se aduna copiii buluc in jur sa vada "tableta" Dianei si se dezumfla instant vazand gadget-ul alb-negru, fara imagini sau cu prea putine poze .

Sportul si miscarea sunt insa corvezi pe care trebuie sa le faca. E destul de rigida in miscari si doar datorita cursurilor de dans si arte martiale se mentine la un tonus bun. Nu refuza, insa ofteaza, pufaie, face mutre acre si se vede cum i se scufunda toate corabiile cand vin momentele de activitati fizice. Aici includem si bicicleta, si mersul pe jos, si cursurile la care merge.  Cred ca inotul e singurul sport pe care-l agreaza.

La scoala se descurca si ea foarte bine. Straluceste la materiile umaniste, la engleza, la tot ce e legat de arta. Munceste si e perseverenta la matematica, desi nu-i place. E cuminte, timida si asculta de adulti. Se retrage cand colegii fac prostioare. E chiar prea cuminte si chiar si invatatorul se chinuie s-o faca sa fie mai copil, mai expansiva.

E sensibila si asteapta incurajari. Plange foarte repede, din motive foarte simple din punctul nostru de vedere. Nu gusta glumele, de regula luand totul mot-a-mot, dar cand se prinde de ele, rade cu pofta, cristalin.

Isi pastreaza prieteniile si sufera cand e lasata balta, declansandu-se adevarate drame. Prietenii ei cei mai buni sunt baietii; ii e mult mai simplu sa relationeze cu ei. Nu se uita dupa modele, nu cauta ce e la moda. Cumva tanjeste, dar totusi nu se regaseste in haine-nu-stiu-de-care, comportament "cool" si atunci prefera sa fie ea.  Nu e interesata de notele celorlalti. Se bucura foarte mult cand are o realizare proprie,
Se trezeste dimineata, generand involuntar zgomote de usi trantite si mers apasat in casa, iar dupa aceea isi gaseste un loc pe canpea sau pe scaun in bucatarie, cu un mar in mana si o carte in fata, asteptandu-ne sa ne trezim si noi. 
Deseneaza in continuare bine spun eu si se exprima foarte mult prin desene.
(desen de ieri cu Harry Potter, normal)
A inceput sa fie mai expansiva, sa ne ofere imbratisari si pupaturi, exemplu luat de la sora mai mica. De multe ori e satula de Teo, dar are nevoie sa-i fie prin preajma. Ma tot intreaba cand vine, in caz ca e plecata. Se aliaza reciproc, isi inventeaza jocuri.

 E Diana, la 10 ani.

LA MULTI ANI!!!