vineri, 17 septembrie 2010

21 august 2010

La ea nu pot sa ma uit cand doarme. E matinala, se trezeste prima sau impreuna cu tatal ei. Pana cand se trezeste intreaga casa, bantuie de regula prin restul camerelor, incercand sa faca liniste, insa cu pasii auzindu-i-se ba ici ba colo clar, apasat, cumva din calcai. Evit si sa o privesc cand doarme, si sa o ating. Vrea un somn doar pentru ea, fara intrusi. Cauta caldura noastra, apoi se departeaza. Cand i-o oferim doar noi, din proprie initiativa, raspunde violent, prin somn, cu tot corpul, intorcandu-se brusc pe partea cealalta, dand puternic din maini si din picioare.
E zvelta, eleganta cumva, cu un aer aristocrat. Isi expune punctul de vedere expansiv: prin plans zgomotos, prin priviri furioase, cu mainile in san, cu intors de spate. Se schimba la fel de repede cum a inceput, cu stelutze in ochi, cu imbratisari pentru sora, mama si tata, cu pupaturi pe obraji pentru prieteni.
Face glume destul de slabe, incercand s-o copieze fara prea mare succes pe sora-sa, insa rade cu pofta, in hohote, cu voce clara, cristalina. Si-a pierdut demult somnul de bebelus, insa si-a pastrat rasul.
E micul copil mare: trebuie sa aiba control, sa protejeze si sa se autoprotejeze, sa conduca, sa stie tot. Isi apara corpul evitand cu mare grija tot ceea ce ar putea-o rani, analizand posibilele riscuri si posibilele castiguri. De cele mai multe ori se scuza cu: "voi face si eu asa ceva candvoi avea 8 ani!". Sau 10, dupa caz... Ii place apa, mai ales paraiasele de munte. Ii place sa danseze, insa fara spectatori. Sta mult timp lungita pe burta, concentrata, cu limba putin scoasa printre buze, cu creion in mana, cu foi multe pregatite din timp chiar de ea si inventand pe ele povesti pline de continut.
E sensibila, inteligenta, cu o logica si o memorie fantastica, apreciaza si chiar vaneaza incurajarile, laudele. E tenace cand stie ca poate sau ca va avea de castigat. Renunta repede cand nu-si da seama de urmarile vreunei actiuni sau daca i se pare ca nu ar favoriza-o in vreun fel. Stie sa viseze, se poate vedea in 1001 de roluri. Inca se mai lupta cu noi, cu lumea, cu ea. Castiga insa tot mai mult, pe masura ce creste si-si poate oferi explicatii.
E ea, Diana, la 6 ani!

La Multi Ani, fetita mamei! :x